GRADSKA DEVOJKA / U POTRAZI ZA SREĆOM

Ovog vikenda opredelile smo se za priče u kojima se svako od nas može naći. Što se tiče knjige, reč je o romanu “Gradska devojka” spisateljica  Eme Meklohlin i Nikole Kraus. Reč je o veoma pitkom, savremenom delu, koje prati život jedne mlade Njujorčanke. Bez obzira što je u središtu dešavanja Njujork, radnja romana je tako koncipirana da se svaka devojka, bez obzira na deo sveta u kome živi, može poistovetiti. Slična priča tema je filma “U potrazi za srećom”. Iako je ovo stariji film (iz 2006) on je vanvremenski zbog toga što je radnja filma uvek aktuelna i svako od nas se može naći u ovoj nezavidnoj situaciji. Međutim, najlepše od svega jeste to što se na kraju ispostavi da je svaki trud vredan i da nikada ne treba odustati od onoga što zaista želite.

GRADSKA DEVOJKA

“Gradska devojka” autorki Eme Meklohlin i Nikole Kraus je drugi roman poznatog tandema koji se proslavio svojim bestselerom “Dnevnik jedne dadilje“.

118900370Radnja romana: Cica je dvadeset i nešto godišnja Njujorčanka, koja je uverena da je opšta emancipacija žena nešto što je lako ostvarivo. Međutim, veoma brzo shvata da stavri nisu baš onakve kako ih je ona zamišljala i da svet funckioniše potpuno drugačije. Cica će tako svoj volonterski entuzijazam okačiti o klin i krenuti u potragu za poslom. Nije bitno da li posao traže u Njujorku, Beogradu, Nišu ili Kalkuti – put od prvog, novog ili pravog posla uvek je posut trnjem. Roman “Gradska devojka” je priča o devojkama koje se bore za uspeh i svoje mesto pod suncem i namenjen je svim onim samostalnim devojkama koje su se odrekle maštarija o prinčevima na belim konjima. Kod ovog romana, veoma snažan utisak ostavlja upravo rasplet i sam kraj knjige, gde po zatvaranju korica ostane pitaanje – šta bih ja uradio/la da sam se našao/la u takvoj situaciji?

 

U POTRAZI ZA SREĆOM

U potrazi za srećom” (THE PERSUIT OF HAPPYNESS) je film koji je snimljen po istinitoj priči. Jedan je od boljih filmova u kojima Will Smith tumači glavnu ulogu, čemu svedoči i nominacija za oskara u kategoriji –  za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.  Pored njega glavne uloge tumače i Jaden Smith i Thandie Newton.

onesheetRadnja filma: Kris Gardner, koga igra Vil Smit, je porodičan čovek koji se bori da sastavi kraj sa krajem. Uprkos njegovim odvažnim naporima da održi porodicu na okupu, majka njegovog petogodišnjeg sina Kristofera popušta pod stalnim pritiskom finansijske nesigurnosti. Kada više nije u stanju da ga podnese, ona odluči da ih napusti. Kris, koji je postaje samohrani otac, nastavlja potragu za bolje plaćenim poslom služeći se svim veštinama kojima vlada. Kada mu se ukaže prilika da volontira u prestižnoj firmi za berzansko posredovanje, on je prihvata uprkos činjenici da neće biti plaćen, nadajući se da će na kraju obuke dobiti posao i sigurnu budućnost. Bez materijalnih sredstava, Kris i njegov sin bivaju iseljeni iz svog stana, pa su primorani da spavaju na ulici, po skloništima, autobuskim stanicama i toaletima. Uprkos svim nedaćama, Kris nastavlja da ispunjava svoje obaveze posvećenog i brižnog oca, hraneći se ljubavi i poverenjem svog sina kao pokretačkom silom za savladavanje prepreka s kojim se suočava.

Autorka: Nedeljka Borojević

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s