NEVALJALA DEVOJČICA I NESTALA DEVOJKA

Naša topla preporuka za ovaj vikend jeste dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine Mario Vargas Ljosa i njegov  roman Avanture nevaljale devojčice. Ovo je jedan veoma pitak klasik koji vam ne dopušta da ga ispustite iz ruku. Uzbudljiv i nepredvidiv kraj na svakog ostavlja snažan utisak i jedno je od onih dela nakon kog sami sebe preispitujete. Što se tiče filma preporuka za ovaj vikend je Gone Girl (Nestala devojka) zbog toga što je drugačiji u odnosu na klasične trilere. Ceo film je uzbudljiv i dramatičan , a neočekivani kraj je nešto što ga izdvaja iz mora sličnih priča.

AVANTURE NEVALJALE DEVOJČICE

“Dobra književnost nije samo zabava, iako jeste fantastična zabava, ona je takođe nešto što omogućava bolje razumevanje sveta u kojem živite” –  Mario Vargas Ljosa

Radnja romana:

avanture_nevaljale_devojcice-mario_vargas_ljosa_vU vrlo ranom uzrastu Rikardo ostvaruje san koji je u svojoj rodnoj Limi imao otkad zna za sebe, a to je da živi u Parizu. Međutim,  ponovni susret s ljubavlju iz mladosti promeniće mu život. Mlada devojka, nekonformista, avanturistkinja, pragmatična i nemirna, izvući će ga iz malog sveta njegovih ambicija. Rikardo i njegova nevaljala devojčica su svedoci perioda previranja i procvata u gradovima kao što su London, Pariz, Tokio ili Madrid, a koji su mnogo više nego poprišta dešavanja. Oboje će videti kako im se životi prepliću, ali se u potpunosti ne podudaraju. Upravo od tog mnoštva susreta i mimoilaženja priča iz stranice u stranicu postaje sve intenzivnija, do te mere da omogući potpuno utapanje čitaoca u emocionalni univerzum junaka. Stvarajući zadivljujuću napetost izmedju komičnog i tragičnog, Mario Vargas Ljosa se igra sa stvarnošću i fikcijom kako bi izneo priču u kojoj nam se ljubav predstavlja kao nešto što se ne može definisati, kao vlasnica hiljadu lica, poput nevaljale devojčice. Strast i udaljenost, slučaj i sudbina, bol i užitak…  I na kraju pitanje – kakvo je pravo lice ljubavi?

GONE GIRL (NESTALA DEVOJKA ILI IŠČEZLA)

gone-girl-aprilshowers-posterGone Girl je američki triler iz 2014. režisera Dejvida Finčera, snimljen po motivima istoimenog romana Džilijan Flin, koja je ujedno i autorka filmskog scenarija. Film je premijerno prikazan na Filmskom festvalu u Njujorku 26. septembra 2014. gde je naišao na pozitivne reakcije kritičara, koji su pohvalili Finčerovu režiju i izvedbe glavnih glumaca. U filmu glume Ben Aflek, Rozamund Pajk, Nil Patrik Haris, Tajler Peri i Kari Kun.

Radnja filma:

Bračni par njujorških pisaca –  Ejmi i Nik, zbog finansijske krize i bolesti Nikove majke,  primoran je da se preseli u jedan gradić u Misuriju. Od harmoničnog i srećnog para koji su nekada bili, postaju nesrećni i otuđeni. Na dan njihove petogodišnjice, Nik se vraća kući i zatiče nered u dnevnoj sobi koji ukazuje na znake borbe. Iznenada shvata da je njegova žena nestala i obaveštava policiju. Međutim, ubrzo zbog svog sumnjivog ponašanja postaje glavni osumnjičeni za Ejmin nestanak, a njegove laži i prevare navode da se postavi pitanje – da li ju je on ubio?

Autorka: Nedeljka Borojević

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s